«Talking Heads» του Άλαν Μπένετ


Πατατάκι μέσα στη ζάχαρη, Κρεβάτι ανάμεσα στις φακές, Μία κυρία των γραμμάτων
 
Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές
 
Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Παπαδάκης
 
Ερμηνεία: Πηνελόπη Σταυροπούλου


Ο Γκράχαμ, ένας μεσήλικας που ζει συντροφιά με την πληθωρική μητέρα του, η Σούζαν, παντρεμένη με τον γόη εφημέριο της ενορίας, και η Αϊρήν, μια μπριόζα “κυρία των γραμμάτων”, είναι οι ήρωες του έργου του βραβευμένου Βρετανού δημιουργού Άλαν Μπένετ «Talking Heads», που θα παρουσιαστεί σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ και σκηνοθεσία Βαγγέλη Παπαδάκη στο Θέατρο 104 (Ευμολπιδών 41, Γκάζι, τηλ: 2103455020), από τις 25 Οκτωβρίου 2019, κάθε Παρασκευή στις 9:15μμ, Σάββατο και Κυριακή στις 6:30μμ).
 
«Talking Heads»: Τρείς Μονόλογοι
 
Η Πηνελόπη Σταυροπούλου ερμηνεύει τους τρεις ρόλους, τον μεσήλικα Γκράχαμ στον μονόλογο «Πατατάκι μέσα στη ζάχαρη», την αλκοολική Σούζαν στο «Κρεβάτι ανάμεσα στις φακές» και Αϊρήν στον μονόλογο «Μία κυρία των γραμμάτων». Μονόλογοι ανθρώπων της μεσοαστικής ή μικροαστικής τάξης που, για κάποιο ιδιαίτερο λόγο καθένας, βρίσκονται σε προσωπικό αδιέξοδο. Ένα σύγχρονο κοινωνικό μωσαϊκό.
 
 
Μετά την επιτυχημένη θεατρική διασκευή "Μια πορνογραφική σχέση" του Φιλίπ Μπλασμπάντ στο Από Μηχανής θέατρο και την πιο πρόσφατη σκηνοθετική δουλειά του  "Το Κτήνος στο Φεγγάρι"  στο θέατρο Σημείο με τον Κώστα Αρζόγλου, ο Βαγγέλης Παπαδάκης σκηνοθετεί 3 μονολόγους του Άλαν Μπένετ.
 
 


Από το Σημείωμα του Σκηνοθέτη
 
«Οι χαρακτήρες του Μπένετ, μέσα από την αφέλεια και την αθωότητά τους, παλεύουν να παραμείνουν αναλλοίωτοι μέσα σε έναν κόσμο κοινωνικά εχθρικό. Μέσα από τη χιουμοριστική και παιδική ματιά τους καθρεφτίζεται -διακριτικά- η κοινωνία μας. Ο ρατσισμός, η βία, η έλλειψη σεξουαλικής ικανοποίησης, η πίστη, η θρησκεία. Σε μια κοινωνία που τους χαρακτήρες αυτούς τους κρίνει ως περιθωριακούς, όχι “νορμάλ”, οι ίδιοι παραμένουν εκτεθειμένοι και ευάλωτοι μπροστά μας. Σε μας το κοινό. Με την ελπίδα όχι να φανούμε επικριτικοί αλλά να θαυμάσουμε το σθένος τους και να αγαπήσουμε την ευαισθησία τους. Μα δεν είναι αυτός ο απώτερος στόχος του θεάτρου;
 
Ο Γκράχαμ, η Σούζαν, η Αϊρήν είναι η αφορμή για αναστοχασμό. Φυλακισμένοι οι ίδιοι κατακτούν την ελευθερία τους μέσα από την γνώση, την συνείδηση και την αποδοχή της ίδιας της φυλακής τους. Ο ίδιος ο Μπένετ εξυψώνει αυτούς τους μικρούς, απλούς χαρακτήρες με παντελή έλλειψη κοινωνικής φιλοδοξίας σε ήρωες της καθημερινότητας, άξιους να αγαπηθούν βαθιά.
 
Σε ένα κενό χώρο σκηνικό, σε μια μεγάλη αίθουσα οι ήρωες μας στήνουν τον μικρό τους σύμπαν, όλο τον ψυχισμό τους σε μια πλατφόρμα, σαν σε μια σχεδία που επιπλέει. Και μέσα σε αυτή την ευάλωτη συνθήκη, μας εξομολογούνται. Ας τους αγαπήσουμε λοιπόν».
 
Ο Άλαν Μπένετ, ένας από τους δημοφιλέστερους βρετανούς δημιουργούς, είναι γνωστός για τα κινηματογραφικά του σενάρια και τα θεατρικά του έργα. Ως ηθοποιός έχει λάβει μέρος σε σημαντικές θεατρικές παραστάσεις καθώς και σε κινηματογραφικές ταινίες. Το 1994 διασκεύασε το δημοφιλές θεατρικό του "The Madness of George III" (Η τρέλα του βασιλιά Γεώργιου του Γ΄) για τον κινηματογράφο. Η ταινία προτάθηκε για τέσσερα Όσκαρ και κέρδισε εκείνο της Καλύτερης Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης. Έχει τιμηθεί με Tony Καλύτερου Θεατρικού Έργου το 2004 για το έργο του "The History Boys", ενώ το 2005 έλαβε τον τίτλο του Συγγραφέα της Χρονιάς από το "Reader΄s Digest".
 


Ταυτότητα της παράστασης
 
«Talking Heads»
του Άλαν Μπένετ
 
Τρείς Μονόλογοι: «Πατατάκι μέσα στη ζάχαρη», «Κρεβάτι ανάμεσα στις φακές», «Μία κυρία των γραμμάτων»
 
Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές
 
Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Παπαδάκης
 
Μουσική: Σίσσυ Βλαχογιάννη
 
Σκηνικά- Κοστούμια: Αλεξία Θεοδωράκη
 
Φωτογραφίες Αφίσας: Τάσος Βρεττός
 
Μακιγιάζ: Αχιλλέας Χαρίτος
 
Τους τρεις ρόλους ερμηνεύει η Πηνελόπη Σταυροπούλου
 
Διεύθυνση παραγωγής: Πηνελόπη Σταυροπούλου
 
Παραστάσεις: 
 
Παρασκευή ώρα 21:15
Σάββατο ώρα 18:30 
Κυριακή ώρα 18:30 
 
Διάρκεια παράστασης: 95 λεπτά περίπου 
 
Τιμές εισιτηρίων: 
 
12 ευρώ,
10 ευρώ (φοιτητικό, συνταξιούχων), 8 ευρώ (άνεργοι, ατέλειες)
Ομαδικά Εισιτήρια (άνω των 10 ατόμων): 8 ευρώ